Aksjonerer mot ran

Bussjåførene i Østfold aksjonerer for kontantfrie busser 12. juni. Aksjonen ble utløst av et ran av en bussjåfør i april.
query_builder PUBLISERT: June 11th, 2019

Yrkestrafikkforbundet, NJF og Fagforbundet har gått sammen om initiativet. Onsdag 12. juni nekter bussjåførene i Østfold å ta imot kontanter.

Regionsleder for YTF Østfold Jan Larsen mener det er på høy tid at det innføres kontantfrie busser.

Regionsleder for YTF Østfold Jan Larsen

- Bussjåfører blir ranet med jevne mellomrom i Norge, og jeg får tilbakemeldinger fra medlemmer som er redd for at dette også skal skje med dem. Banker, postkontor og butikker har enten sluttet med kontanter eller innført automater som gjør pengene utilgjengelige. Hvorfor skal bussene være en frihavn for ranere, spør Larsen.

1. april i år ble en bussjåfør ranet på Ise i Østfold. Det utløste kraftige reaksjoner blant sjåførene og resulterte i den politiske aksjonen 12. juni.

Bussjåførene får støtte fra busselskapet. Problemet er at lovverk og kontrakter står i veien for kontantfrie busser. Med dagens situasjon kan man ikke nekte å ta imot kontanter på bussene. Jan Larsen mener lovverket og kontraktene må endres umiddelbart.

- Det har vært pilotprosjekter med kontantfri kollektivtrafikk flere steder i Norge, alle har vært vellykkede. Nå er det på tide at vi tar steget fullt ut her i Østfold og gir bussjåførene en bedre arbeidshverdag, konkluderer Larsen.

Under aksjonen vil sjåførene dele ut informasjonsmateriell produsert av arbeidsgiver. Dersom noen passasjerer kun har kontanter tilgjengelig vil de allikevel få slippe på bussen denne dagen. Larsen håper at aksjonen vil få passasjerene til å gå over til andre betalingsmåter.

- Kontantfrie busser vil også bedre servicen. I dag er sjåføren personlig ansvarlig for innholdet i pengeveska. Om han eller hun forlater plassen for å bistå passasjerer og innholdet blir stjålet må det erstattes. Det sier seg selv at terskelen for å forlate førersetet blir høyere enn med kontantfrie busser, avslutter Larsen.

Medlemskap Medlemsavgift/kontingent