Tekst: Arne Danielsen/Yrkestrafikk Foto: Vy
Det er snakk om en ganske ny, og foreløpig liten yrkesgruppe innen kollektivfamilien, som er i stadig endring og derfor gjerne foretrekker å kalle seg selv for «mobilitetsbransjen». Mange nye hippe engelske uttrykk er i bruk, for eksempel tituleres bybil-medarbeiderne som «street crew».
«Hot spot»
Street crewet arbeider på skift, der morgenskiftet starter med konsultering av en app som til enhver tid har en oppdatert oversikt over hvilke biler som skal hentes fra forskjellige steder rundt i Oslo by og kjøres til hovedkvarteret på Filipstad for klargjøring.
Så kjøres de ut til «hot-spot-stedene». En «hot-spot» er et dedikert område hvor det til enhver tid skal være tilgjengelige biler for kundene og hvor kundene kan sette fra seg bilene til lading.
Totalt er det ni slike «hotspots» rundt i byen innenfor Ring 3. Vestre Vika P-hus, Filipstad, Aker Solutions Fornebu, Paleét P-hus, Colosseum P-hus, Torgbygget P-hus, Vulkan P-hus, Byporten P-hus og Schweigaardsgate 35.
Renault Zoe
Bilene er alle av typen Renault Zoe, en elektrisk femdørs småbil. Bestillingen gjøres via appen Din ByBil som er tilgjengelig for iPhone og Android. I løpet av en dag gjør crewet alt fra å hente og vaske biler, bistå kunder og kjøre bilene inn og ut fra service. Til nå har over 4000 kunder lastet ned appen.
Inspirasjonen til ordningen er hentet fra København, der «Green Mobility» startet på et lite område og siden har spredd seg over hele byen. Målet er å få til noe tilsvarende i Oslo.
Yrkestrafikk ønsker Din ByBil-crewet velkommen til YTF!