Mistet lappen etter leddskump

En ettermiddag før jul kjører medlemmet forbi et kjøpesenter. Han fulgte godt med på trafikkbildet før han trillet over fotgjengerfeltet. Rett etterpå hører han flere som roper at han må stoppe og oppdager at det er en som er påkjørt.
query_builder PUBLISERT: April 27th, 2023
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

Medlemmet stanser bussen øyeblikkelig, og får hjulpet damen vekk fra veien. Kort tid etterpå var politiet på stedet, og sjåføren fikk førerkortbeslag. Sjåføren ga ikke sitt samtykke til beslaget, og saken om den midlertidige tilbakekallelsen av førerkortet ble behandlet i retten kort tid etter hendelsen.

Ble skumpet borti av midtleddet

I sin forklaring fortalte medlemmet at han hadde glidd sakte over gangfeltet og sjekket begge sider av overgangen. Han har kjørt ruten i mange år og vet det er mye som skjer der. Han kjørte med leddbuss og var over gangfeltet med leddet da han hørte folk rope. Gangfeltet befinner seg i en sving, og bussjåføren forklarte at bussen blir skjev i svingen. Den fornærmede må ha befunnet seg såpass nærme bussen at midtleddet på bussen har skumpet borti henne ved passering.

YTF-medlemmer får tilbake førerkortet i seks av åtte saker

Arbeidslivsavdelingen i Yrkestrafikkforbundet får daglig flere henvendelser fra medlemmer som trenger og får hjelp. 2022 kan oppsummeres som et år der de aller fleste av medlemmene som tok kontakt fikk en god løsning på saken sin.

Fikk hjelp fra YTF

Medlemmet tok tidlig kontakt med arbeidslivavdelingen i YTF, og hadde med seg advokatfullmektig Siri Dannevig i retten. Kort tid etter fikk han tilbake førerretten.

Advokatfullmektig Siri Dannevig

- Selv om retten mente at hendelsen kunne karakteriseres som alvorlig, vektla de likevel at medlemmet ikke kan anses som en så stor fare i trafikken at det er nødvendig med et beslag av førerkortet. Medlemmets behov for førerkort for å kunne gjøre jobben sin, er med i vurderingen av at han får beholde førerkortet, sier Dannevig.

info Visste du at...

...medlemmer i Yrkestrafikkforbundet har tilgang på hjelp fra YTFs egne rådgivere og advokater dersom det oppstår problemer i arbeidsforholdet? Les mer her.

Ta kontakt

- For mange av våre medlemmer er førerkortet levebrødet deres. Det har store konsekvenser når de mister førerretten, og vi erfarer igjen og igjen at medlemmene får tilbake førerkortet når saken kommer opp i retten, uttaler Dannevig.

Kjørte med lommebok – fikk forelegg

YTF-medlemmet holdt i en lommebok mens han kjørte. Etter å ha mottatt forelegg i posten fikk han hjelp av advokatfullmektig Anniken Aune i Yrkestrafikkforbundet.

- Vi understreker hvor viktig det er å oppgi at du ikke samtykker til førerkortbeslag, dersom du mener at beslaget feil. Etterpå kan medlemmer kontakte oss for en vurdering av saken. Det er dessverre ikke slik at vi kan hjelpe i enhver sak, for eksempel dersom man har fått førerkortbeslag etter å ha kjørt i ruspåvirket tilstand eller hvis man har kjørt for fort. Men medlemmer i YTF får uansett alltid en vurdering, og ofte har medlemmet en sak vi kan jobbe videre med. Vi er her for å passe på at medlemmenes rettigheter er ivaretatt, avslutter hun.

Dobbeltsjekket trafikken – fikk førerkortbeslag

YTF-medlemmet kjørte ut på fylkesveien. Til tross for å ha dobbeltsjekket begge kjørefelt oppdaget ikke medlemmet personbilen som kom kjørende. Det endte i en påkjørsel og politiet beslagla førerkortet på stedet.

Sikret lasten i desember - slapp førerkortbeslag i mai

Tre måneder etter uhellet der lasten endte i førerhuset fikk YTF-medlemmet et forelegg der politiet ville beslaglegge førerkortet. Medlemmet godtok ikke dette, og fikk hjelp av advokatfullmektig Anniken Aune.

Mistet lappen etter full tunnelstopp

Lastebilsjåføren var i en tunnel da uhellet skjedde. Han hadde kjørt inn i en rundkjøring og sjekket bilen foran seg på vei ut, for å se etter bremselys som kunne indikere kø. Han kikket også etter andre biler i rundkjøringen før han blinket seg ut. Men da han kjørte ut av rundkjøringen var det full stopp.