Foto: Jonas Ruud

Foto: Jonas Ruud

YTF-medlemmer får tilbake førerkortet i seks av åtte saker

Arbeidslivsavdelingen i Yrkestrafikkforbundet får daglig flere henvendelser fra medlemmer som trenger og får hjelp. 2022 kan oppsummeres som et år der de aller fleste av medlemmene som tok kontakt fikk en god løsning på saken sin.
query_builder PUBLISERT: February 17th, 2023
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

En gjennomgang av sakene som arbeidslivsavdelingen har jobbet med i 2022, viser at YTFs medlemmer med førerkortbeslag fikk igjen førerretten i seks av åtte saker. Avdelingen har behandlet totalt 1281 skriftlige saker i 2022. I tillegg håndterer arbeidslivsavdelingen de mange telefonsamtalene som kommer hver dag.

Dobbeltsjekket trafikken – fikk førerkortbeslag

YTF-medlemmet kjørte ut på fylkesveien. Til tross for å ha dobbeltsjekket begge kjørefelt oppdaget ikke medlemmet personbilen som kom kjørende. Det endte i en påkjørsel og politiet beslagla førerkortet på stedet.

- Dette viser at mange medlemmer har problemer på jobb. Og da er det godt å se at de vet at de kan få hjelp, forteller forhandlingssjef Marius Træland.

Forhandlingssjef i Yrkestrafikkforbundet Marius Træland. Foto: Kåre Sponberg

Snakk med din tillitsvalgte først

- Vi understreker likevel at man alltid skal gå veien via lokal tillitsvalgt om det oppstår noe i arbeidsforholdet. Den tillitsvalgte kjenner til forholdene på arbeidsplassen, og er bedre rustet enn oss til å vurdere saken der og da, sier han.

Fjorårets medlemsundersøkelse viser at medlemmene blant annet trekker frem den gode juridiske hjelpen de har tilgang på og at det er lett å få kontakt, som det mest verdifulle ved medlemskapet. 

- Vi er opptatte av at medlemmene skal være ivaretatt hvis noe oppstår, og at de får god valuta for medlemskapet dersom de først trenger hjelp, poengterer Træland.

Krevende rettsaker

Det ble gjennomført fire rettsaker om arbeidsforhold i 2022. YTFs medlemmer vant frem i tre av de fire rettsakene. Sakene der YTF vant frem var om ulovlig innleie, om et medlem som hadde fått avskjed og om et medlem som fikk oppsigelse på grunn av langvarig sykdom.

Arbeidslivsavdelingen er godt i gang med det nye året, og det er allerede gjennomført en rettsak på vegne av et medlem. – Vi håper selvfølgelig at færrest mulig medlemmer trenger hjelp fra oss, men vi står klare til å hjelpe om medlemmene våre har en sak, avslutter han.  

Sikret lasten i desember - slapp førerkortbeslag i mai

Tre måneder etter uhellet der lasten endte i førerhuset fikk YTF-medlemmet et forelegg der politiet ville beslaglegge førerkortet. Medlemmet godtok ikke dette, og fikk hjelp av advokatfullmektig Anniken Aune.

Filmet i busskrasj: 954.453 kr i erstatning

Sjåføren ville dokumentere uhellet i bussen, og brukte mobilen for å ta bilder av det som hadde skjedd. Etter at arbeidsgiver hentet ut video av dette fikk sjåføren sparken.

Koronakrøll ga stopp i sykepengeutbetaling

I februar 2020 reiste medlemmet til Thailand. På dette tidspunktet mottak han sykepenger fra NAV. Like etter bredte pandemien seg i verden, og det ble vanskelig å komme seg hjem til Norge innen fristen for reisetid når man mottar sykepenger.