En eksplosjon i bilferie-turister til sommeren er ekstra utfordrende for yrkessjåfører. Foto: Per Christian Lind

En eksplosjon i bilferie-turister til sommeren er ekstra utfordrende for yrkessjåfører. Foto: Per Christian Lind

Frykter campingferie-eksplosjon til sommeren – ber godssjåfører være ekstra observante langs veiene

Det er ventet en eksplosjon i bilferie-turister til sommeren, noe som kan føre til en stor økning i campingbiler- og vogner langs norske veier. Yrkestrafikkforbundet råder godssjåfører til å være ekstra påpasselige og tålmodige.
query_builder PUBLISERT: June 11th, 2020
edit FORFATTER: Tormund Hansen Skinnarmo

Hele 1,3 millioner nordmenn har planlagt bilferie i sommer, ifølge en undersøkelse fra Respons Analyse. Det betyr at problemstillingen med campingturister som opptar både vei, rasteplasser og døgnhvileplasser kan bli ekstra stor i sommer.

– Det er viktig at vi tar hensyn til dette og holder oss profesjonelle. Dette er sjåfører som kjører en brøkdel av de kilometerne en yrkessjåfør gjør i løpet av et år, så de har ikke den samme erfaringen langs veiene som vi har, sier leder av YTF Logistikk, Jan Arne Laberget.

Del veien og vær tålmodige

Hovedoppfordringen hans er å være ekstra tålmodig med de man deler veien med.

– Jeg har forståelse for at mange nok blir frustrerte over turistene langs veiene, noe det ofte er god grunn til. Samtidig er det begrenset hvor mye man får gjort med dette når man kjører. Derfor håper jeg både sjåfører, og de som bestiller transport, har forståelse for dette og viser litt ekstra tålmodighet i sommeren. Det er kanskje en klisjé, men vi må rett og slett være flinke til å dele veien, sier Laberget.

Turistene mangler kunnskap

Når det kommer til raste- og døgnhvileplasser, anbefaler Laberget å være vennlig i møte med turister som ikke har fått med seg reglene.

– Vi vet det er en vanlig utfordring at campingturister opptar raste- og døgnhvileplasser som tilhører yrkessjåfører. Ofte skyldes dette bare uvitenhet hos turistene. Vår oppfordring er å forklare dem at dette er plasser som er reservert sjåførene, og på høflig vis be de flytte seg. Hvis folk ikke flytter seg, har sjåførene faktisk rett til å tilkalle politiet, forteller Laberget.

– Ta også gjerne bilde av dette og send til oss i Yrkestrafikkforbundet, da det gjør det enklere for oss å følge opp denne problemstillingen, legger han til.

Slik ser skiltet for døgnhvileplasser ut. Foto: Statens Vegesen
Trailersjåfør ble fratatt førerkortet to ganger, men begge beslagene var feil

To ganger valgte politiet å ta førerkortet til trailersjåføren for det de mente var uforsvarlig kjøring. Grunnlaget for beslagene var derimot tynt, og ved hjelp av Yrkestrafikkforbundets advokater ble mannen frifunnet.

Spørsmål og svar om ferie

Jurister og rådgivere i Yrkestrafikkforbundet har laget en oversikt over vanlige spørsmål om ferie. Her får du svar på alt fra ferielengde til utbetaling av feriepenger.

YTF krever økt kontroll for å hindre kollektivkutt

Sviktende inntekter er en trussel for kollektivtrafikken. Yrkestrafikkforbundet har noen klare meninger om hva som bør gjøres.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.