- Det er både positive og negative sider ved kompromisset man nå har blitt enige om i EU. Det er bra å få fremskyndet innføringen av smart ferdsskriver, at bilene må hjem hver 8. uke og at sjåførene har rett til å returnere hjem hver 3. uke. Samtidig er endringene i kjøre- og hviletiden svært negativt for sjåfører som kjører internasjonal transport, sier forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes.
NAV ba ufør sjåfør ta lagerjobb
Da sjåføren ble utsatt for en ulykke på jobb fikk han store smerter i nakke, skulder og rygg og ble ufør. NAV ga avslag på søknad om arbeidsavklaringspenger og mente at han heller kunne søke jobb på lager eller i butikk.
Innholdet er svært omfattende og inneholder både gode og dårlige forslag slik YTF ser det. Det er positivt at innføringen av smart ferdsskriver fremskyndes til 2025 og at reglene også skal omfatte varebiler mellom 2,5 og 3,5 tonn. Kabotasjereglene forblir 3 turer på 7 dager, men etter denne tiden må bilen være ute av landet i 4 dager.
info Visste du at...
...YTF også jobber internasjonalt, blant annet gjennom European Transport Workers' Federation (ETF)?
Her finner du ETFs Facebookside for veitransport, lik den for å holde deg oppdatert!
Det slås også fast at utstasjoneringsdirektivet gjelder alltid, unntatt når det er bilateral kjøring direkte til eller fra selskapets etableringsland. Det betyr for eksempel at et selskap som er etablert i Polen må betale skandinavisk lønn på internasjonal transport mellom de skandinaviske landene. På transport til og fra Polen vil det kunne betale polsk lønn.
En annen klart positiv ting er at alle biler må hjem minst hver 8. uke. Mens det mest negative er at det på internasjonal transport godtas 2 forkortede ukehviler etter hverandre, men kun 2 i løpet av en fireukers periode. Det fastslås videre at ordinær ukehvil ikke kan tas i bilen.
- Forkastes mobilitetspakken nå, vil det trolig gå mange år før man får endringer for godstransporten i Europa. Yrkestrafikkforbundet skal sammen med de øvrige medlemsorganisasjonene i European Transport Workers Federation (ETF) bestemme om vi skal støtte forslaget eller ikke på et møte i midten av januar, avslutter Klungnes.
«Ingen sjåfører i Litauen får riktig betalt»
Det er i en grundig tysk dokumentarfilm om østeuropeiske lastebilsjåførers lønns- og arbeidsforhold at litauiske fagforeningsfolk dømmer lønnsforholdene blant hjemlandets sjåfører nord og ned. Funnene i reportasjen samsvarer med resultatene fra YTFs grenseundersøkelse i fjor.
Førerkortbeslag – hva gjør du?
Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.
Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?
Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?
Spørsmål og svar om sykefravær
Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.
EU-vedtak om dumping i godsbransjen – Et lyspunkt?
EU-parlamentet vedtok torsdag sin holdning til det som kalles «Mobilitetspakke 1», og som omhandler godsbransjen i Europa. Nå skal de bli enige med EU-kommisjonen og Rådet.
Godssjåfør slapp 8 måneders førerkortbeslag
Fikk hjelp av YTFs advokatfullmektig Marius Træland og er tilbake på veien.