Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes

Yrkestrafikkforbundet vil ikke bruke Wizz Air

Forbundsstyret har vedtatt at Yrkestrafikkforbundet velger bort Wizz Air.
query_builder PUBLISERT: November 2nd, 2020
edit FORFATTER: Tormund Hansen Skinnarmo

Yrkestrafikkforbundets forbundsstyre har vedtatt følgende tekst:

"Yrkestrafikkforbundets ansatte og tillitsvalgte skal ikke fly med Wizz Air når de er på arbeidsreise eller oppdrag for YTF. Forbundsstyret oppfordrer også medlemmer og andre til å bruke flyselskap som har tariffavtale."

Også hovedstyret i YS og mange andre YS-forbund har vedtatt å avstå fra å bruke Wizz Air.

– Retten til å organisere seg er helt grunnleggende i norsk arbeidsliv. Så lenge Wizz Air ikke tillater fagforeninger, kommer ingen av YS’ ansatte eller tillitsvalgte til å fly med selskapet, sier YS-leder Erik Kollerud.

Direktør i Wizz Air, József Váradi, uttaler at det er uaktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger ved etablering av innenriksruter i Norge: "Vi er et flyselskap uten fagforeninger", sier Váradi til Aftenposten. Senere har han uttalt at andre flyselskaper er «okkupert av fagforeninger».

– Uttalelsene viser en total mangel på forståelse og respekt for den norske arbeidslivsmodellen. Det siste norsk luftfart trenger akkurat nå, er en useriøs aktør. Derfor ønsker vi å sende et såpass sterkt signal. Vi oppfordrer også medlemmene våre og alle andre til å bruke flyselskaper med tariffavtale, sier YS-lederen.

EU-vedtak om dumping i godsbransjen – Et lyspunkt?

EU-parlamentet vedtok torsdag sin holdning til det som kalles «Mobilitetspakke 1», og som omhandler godsbransjen i Europa. Nå skal de bli enige med EU-kommisjonen og Rådet.

Godsalliansen: Vi krever en Nasjonal transportplan som er ambisiøs på bærekraft og fører til kursendring

Godsalliansen, hvor forbundsleder Jim Klungnes er medlem, har skrevet dette innlegget om viktigheten av bærekraft i Nasjonal Transportplan.

Nå trengs sheriffer!

Alle som har lest cowboybøker kjenner begrepet «Loven vest for Pecos», ensbetydende med lovløshet. Nå har Vegvesenets krimenhet lagt fram en rapport som konkluderer med at det også i transportnæringen i Norge er nærmest fritt fram for organiserte banditter. Nå trengs mer effektive sheriffer som kan rydde opp blant transportkjeltringene.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.