Regjeringen halverer av bevilgningen til Statens vegvesen for kontroll av tunge kjøretøy på vinterføre. Foto:: Per Christian Lind

Regjeringen halverer av bevilgningen til Statens vegvesen for kontroll av tunge kjøretøy på vinterføre. Foto:: Per Christian Lind

Regjeringen markerer likegyldighet til tungbilulykker

I revidert nasjonalbudsjett halveres bevilgningen til Statens vegvesen for økt kontroll av tunge kjøretøy på vinterføre fra 20 til 10 millioner kroner.
query_builder PUBLISERT: May 15th, 2020
edit FORFATTER: Tormund Hansen Skinnarmo

Yrkestrafikkforbundet (YTF) mener regjeringen med dette flagger et manglende engasjement for trygge veier og anstendige arbeidsforhold i transportbransjen og krever reversering.

I saldert budsjett 2020 ble det bevilget 20 mill. kroner for å legge til rette for økt kontroll av tunge kjøretøy på vinterføre. Ifølge regjeringen er behovet nå redusert som følge av færre kontroller under virusutbruddet.

info Visste du at...

...YTF-medlemmer får en av Norges beste boliglånsrenter gjennom Nordea Direct?

Se hvor mye du kan spare

Nestleder i Yrkestrafikkforbundet Trude Valle krever reversering av kuttet.

- Det er ingen grunn til å halvere kontrollvirksomheten av tunge kjøretøy på vinterføre på grunn av Covid-19. For det første er det mange utenlandske vogntog på norske veier fortsatt og til vanlig kontrolleres alt for liten andel av disse, uttaler Valle.

- År etter år har kontrollen av utenlandske lastebiler på norske veier vært alt for dårlig, med flere alvorlige ulykker som resultat. Nå har vi en unik mulighet til å kontrollere en større andel av de utenlandske kjøretøyene, fortsetter Valle.

Valle får støtte av lastebilsjåfør og leder av YTF logistikk Jan Arne Laberget.

- Det er ikke slik at 20 millioner var tilstrekkelig i utgangspunktet. Før virusutbruddet var det ikke vanskelig å få øye på biler som burde vært kontrollert. Som lastebilsjåfør blir jeg skremt av hvor lite dette feltet prioriteres, uttaler Laberget.

Lenke til forslaget: Prop. 117 S, Kap. 1320 Statens vegvesen, Post 28 Trafikant- og kjøretøytilsyn, kan overføres

Nå trengs sheriffer!

Alle som har lest cowboybøker kjenner begrepet «Loven vest for Pecos», ensbetydende med lovløshet. Nå har Vegvesenets krimenhet lagt fram en rapport som konkluderer med at det også i transportnæringen i Norge er nærmest fritt fram for organiserte banditter. Nå trengs mer effektive sheriffer som kan rydde opp blant transportkjeltringene.

Dette er YS Pensjon

I Yrkestrafikkforbundet ønsker vi å gi medlemmene de beste fordelene og betingelsene, derfor har vi gått sammen med flere andre forbund om å tilby YS Pensjon til medlemmer på nyåret. I samarbeid med Nordea Liv gir vi lave kostnader og et godt forvaltningstilbud som kan sikre medlemmene flere tusen kroner ekstra som pensjonist.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.

Trailersjåfør ble fratatt førerkortet to ganger, men begge beslagene var feil

To ganger valgte politiet å ta førerkortet til trailersjåføren for det de mente var uforsvarlig kjøring. Grunnlaget for beslagene var derimot tynt, og ved hjelp av Yrkestrafikkforbundets advokater ble mannen frifunnet.