Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet møtte NHO og Spekter hos Riksmekleren 10:00 fredag.

Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet møtte NHO og Spekter hos Riksmekleren 10:00 fredag.

Mekling på bussbransjeavtalen er i gang

Mekling starter fredag 10:00. Blir ikke partene enige i helgen tas nesten 4.000 sjåfører ut.
query_builder PUBLISERT: September 18th, 2020
edit FORFATTER: Tormund Hansen Skinnarmo

Yrkestrafikkforbundet krever at arbeidsgiverne innfrir avtale om industriarbeiderlønn.

Forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet Linda Jæger uttalte før meklingen startet at streikefaren er større enn på lenge.

Krever industriarbeiderlønn
- Vi krever at arbeidsgiver oppfyller lovnaden om lønn mer på linje med industriarbeiderlønna. I tillegg har vi krav om innlagt tid til å utføre sikkerhetssjekk før bussturen starter, uttaler Jæger.

- Vi håper å få Riksmeklers hjelp til å finne en løsning, men dersom arbeidsgiverne ikke kommer oss i møte, er streik det eneste lovlige virkemidlet vi har. Vi er villige til å sette makt bak kravene. Streikeviljen er stor blant våre medlemmer, fortsetter Jæger.

Potensiale på 12.000 sjåfører
Fire forbund forhandler sammen på avtalen. Slik fordeler det første streikeuttaket seg:
Ca 1.900 busssjåfører fra Yrkestrafikkforbundet
Ca 1.100 busssjåfører fra Fellesforbundet
Ca 600 bussjåfører fra Jernbaneforbundet
Ca 200 bussjåfører fra Fagforbundet

Dersom konflikten fortsetter kan nesten 12.000 bussjåfører tas ut i streik i hele landet. Yrkestrafikkforbundet organiserer rundt halvparten av disse.

Disse bussjåførene er i første uttak

Fra arbeidstidens start søndag 20. september kan 1888 YTF-medlemmer være i streik. Se hvem som er tatt ut i første uttak.

Busstreik søndag vil lamme Oslo og Viken

Fra arbeidstidens start søndag 20. september tas bussjåførene i Oslo og Viken ut i streik dersom partene ikke er blitt enige i meklingen. Yrkestrafikkforbundet krever at arbeidsgiverne innfrir avtale om industriarbeiderlønn.

Brudd i bussforhandlingene

NHO Transport og Spekter var ikke villig til å inngå reelle forhandlinger. Nå går oppgjøret til mekling.

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Spørsmål og svar om sykefravær

Advokatene i YTF har laget en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om sykdom. Her får du svar på alt fra egenmelding til oppsigelse grunnet sykdom.