Førerkortbeslag i 30 km/t

Desember 2023 var preget av mye snøfall og vanskelige kjøreforhold på Østlandet, med glatte veier og mange trafikkuhell. Et uheldig YTF-medlem var på vei hjem om morgenen på en de mest kaotiske kjøredagene, og mistet kontroll over bilen. Han holdt lav fart og gjorde alt han kunne for å hindre sammenstøt, likevel skled han inn i fronten på en bil og fikk beslaglagt førerkortet.
query_builder PUBLISERT: February 16th, 2024
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

YTF-medlemmet hadde levert datteren sin i barnehagen, og han var på vei hjem igjen da ulykken inntraff. Han var klar over de vanskelige kjøreforholdene, og kjørte derfor forsiktig for å tilpasse seg forholdene. Han forteller at han holdt en hastighet på bare litt over 30 km i timen, selv om det var 50-sone på veien.

Uheldig bussjåfør fikk opphevet førerkortbeslag

I juli 2023 var YTF-medlemmet på vei tilbake til bussgarasjen før arbeidsdagens slutt. Foran han lå det en bil som bremset for en fotgjenger. Et uoppmerksomt øyeblikk førte til at bussen traff bilen, som igjen traff fotgjengeren. Da politiet ankom stedet ble førerkortet beslaglagt på stedet.

I en slak nedoverbakke mistet han kontroll over bilen. Den ble dratt over i motgående kjørefelt, og skled nedover veien. Han forsøkte å bremse, og å få bilen tilbake i rett felt, men veibanen var så glatt at han ikke fikk til det i tide og uhellet var uunngåelig. Den bakre delen av medlemmets bil skled inn i fronten på en bil som hadde stanset i motgående kjøreretning. I sammenstøtet ble ingen av airbagene ble utløst, men sammentreffet resulterte likevel i materielle skader på begge bilene og noe personskade på føreren i den andre bilen. Etter sammenstøtet løp medlemmet til den andre bilen for å sjekke om det gikk bra med føreren, og han ringte ambulanse for henne.  

info Visste du at...

...YTF har egne advokater som hjelper deg ved førerkortbeslag eller andre problemer som oppstår i arbeidsforholdet ditt? Les mer om medlemsfordelene i YTF her.

Mistet førerkortet på stedet

Politiet ankom stedet i løpet av kort tid, og førerkortet ble beslaglagt. Politiet mente at det var «skjellig grunn» til å mistenke at medlemmet hadde handlet uaktsomt i denne situasjonen, og at det var grunnlag for å holde førerkortet hans beslaglagt inntil saken er endelig avgjort. 

Medlemmet tok kontakt med YTF og fikk hjelp av advokatfullmektig Nora Garder Arnkværn. Førerkortbeslaget ble vurdert i retten i slutten av januar i år.

Advokatfullmektig i YTF, Nora Garder Arnkværn. Foto: Per Christian Lind.

- Vi argumenterte for at det ikke var skjellig grunn til mistanke om uaktsom kjøring. Medlemmet hadde opptrådt så forsiktig som han kunne under de vanskelige kjøreforholdene, og at dette var et hendelig uhell, sier Arnkværn. – Vi mente også at midlertidig tilbakekall av føreretten var et uforholdsmessig inngrep ovenfor medlemmet.

Ingen trafikkrisiko

I retten anførte YTF at det ikke er noen holdepunkter for at medlemmet utgjør generell trafikksikkerhetsrisiko. Han har ikke vært innblandet i noen hendelser tidligere. Han tok heller ikke noen bevisst risiko eller handlet spesielt hensynsløst i denne situasjonen. Han hadde vinterdekk, han tilpasset farten etter forholdene og han var konsentrert om kjøringen.  

- Vi mener at det ikke er grunnlag for å påstå at medlemmet utgjør en risiko i trafikken. I tillegg har medlemmet har et særlig behov for førerkortet, da han er avhengig av dette for å rekke å hente datteren sin i barnehagen til tross for faste kveldsskift, sier Arnkværn.

Retten var enig i at midlertidig tilbakekall av føreretten var et uforholdsmessig inngrep, og opphevet førerkortbeslaget. – Vi er lettet over at retten la vekt på våre anførsler, og at medlemmet kan fortsette å bruke bilen fremover, avslutter hun.   

Førerkortbeslag med liten skrift

I slutten av april var YTF-medlemmet veldig uheldig på vei til jobb. Han kom over i motsatt kjørefelt og kolliderte med en annen bil. Politiet på stedet vurderte at hendelsen ikke var alvorlig nok til at medlemmet måtte ut av trafikken. Likevel fikk han både bot og førerkortbeslag i etterkant.

Mistet lappen etter leddskump

En ettermiddag før jul kjører medlemmet forbi et kjøpesenter. Han fulgte godt med på trafikkbildet før han trillet over fotgjengerfeltet. Rett etterpå hører han flere som roper at han må stoppe og oppdager at det er en som er påkjørt.

Fikk igjen 27.500 kr. etter hjelp fra Yrkestrafikkforbundet

YTF-medlemmet forsøkte først å rette et pengekrav mot tidligere arbeidsgiver på egenhånd. Han mente de skyldte han 25.000 kr. i manglende lønn og overtidsbetaling, og 2500 kr. i feriepenger. Etter at han ikke fikk noe svar, kontaktet han Yrkestrafikkforbundet.