Foto: Privat

Foto: Privat

Uverdige pauserom for sjåførene - YTF melder til Arbeidstilsynet

YTF har meldt Vestfold kollektivtrafikk (VKT) til Arbeidstilsynet for dårlige forhold på lunsj- og spiserommet. - Manglende renhold og trange pauserom viser liten respekt for sjåførene, sier regionsleder i YTF Vestfold, Raymond Fremstad.
query_builder PUBLISERT: February 2nd, 2024
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

I en årrekke har bussjåførene ventet på at VKT skal følge opp lovnader om forbedring av pauserommene i Vestfold. - Det holder ikke med 12 sitteplasser, når 150 ansatte skal avvikle pause i løpet av dagen. At pauserommet i tillegg er skittent, oppleves som respektløst og ekstra belastende, sier Fremstad. 

VKT har i fire år lovet forbedring uten at det har skjedd noe, og i november ble selskapet meldt til Arbeidstilsynet av YTF. 

Denne saken ble først omtalt i Sandefjords blad, og her kan du lese redaktørens støttekommentar til bussjåførene. Saken er senere gjengitt i en rekke lokalaviser.

Krever snart betalte pauser

- Våre medlemmer mener at VKTs holdninger og respekt for sjåførenes arbeidssituasjon er å anses som omsorgssvikt av ledelsen, som nå bør sette seg inn i lovens krav til spise- og pauserom. Skjer det ikke noe snart, kommer vi til å kreve betalt pause, sier regionslederen til Sandefjords Blad.

Etter at saken ble publisert, ble pauserommet stengt for nedvasking og oppussing. I mellomtiden har sjåførene fått tilgang til VKTs eget pauserom.

YTF region Vestfold vil fortsatt følge opp saken, og er spesielt opptatte av at VKT skal følge regelverket. 

– Pauserommet er fortsatt for lite, selv om det blir vasket og oppgradert. Det er et ledig lokale som kan brukes som pauserom rett ved siden av dagens rom, som vil gi sjåførene langt bedre plass og er i henhold til regelverket for pauserom. Vi mener dette bør gjøres tilgjengelig for oss. Dersom ting ikke blir bedre, krever vi snart betalte pauser, avslutter Fremstad.

Uheldig bussjåfør fikk opphevet førerkortbeslag

I juli 2023 var YTF-medlemmet på vei tilbake til bussgarasjen før arbeidsdagens slutt. Foran han lå det en bil som bremset for en fotgjenger. Et uoppmerksomt øyeblikk førte til at bussen traff bilen, som igjen traff fotgjengeren. Da politiet ankom stedet ble førerkortet beslaglagt på stedet.

Fikk igjen 27.500 kr. etter hjelp fra Yrkestrafikkforbundet

YTF-medlemmet forsøkte først å rette et pengekrav mot tidligere arbeidsgiver på egenhånd. Han mente de skyldte han 25.000 kr. i manglende lønn og overtidsbetaling, og 2500 kr. i feriepenger. Etter at han ikke fikk noe svar, kontaktet han Yrkestrafikkforbundet.

Bussjåførene trenger bedre kollisjonssikkerhet

Et femtitalls representanter fra norsk bussbransje, med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i spissen deltok på verdens største bussmesse i Brussel 10. oktober for å fremme kollisjonssikkerhet for bussførere i Europa. Yrkestrafikkforbundet er blant annet representert med sin sikkehetsgruppe, bestående av tre aktive bussførere.