«Ja» i uravstemningen på NLF

Et klart flertall av YTFs medlemmer på godsbilavtalen stemte for resultatet i oppgjøret. Mandag 11. juni overleverte YTF resultatet til Norsk Lastebileierforbund (NLF).
query_builder PUBLISERT: June 12th, 2018

I enigheten har YTF fått på plass det samme som i forhandlingene YS-NHO:

  • Det gis et generelt tillegg på totalt kr 1,30 per time for godssjåfører på Godsbilavtalen og kr 2,50 i lavlønnstillegg, totalt kr 3,80 for alle arbeidstakere. I tillegg skal det gjennomføres lokale lønnsforhandlinger.

  • AFP-ordningen ble reddet for fremtiden med en forpliktende avtale om ny og bedre ordning. Detaljene i ordningen skal utredes. Utredningen skal være ferdig i desember 2018.

  • Det er enighet om endringer i dagens ordning som vil gjøre at langt færre uforskyldt vil miste retten til AFP på grunn av nedbemanning.

  • Grensen for hvor lenge man kan ha vært syk eller mottatt uføretrygd i kvalifiseringsperioden uten å miste AFP er forlenget fra 26 til 104 uker i dagens ordning.

  • Alle årene i en tariffbundet bedrift vil gi opptjening i den nye ordningen. Da vil du ta med deg opptjent AFP i en tariffbedrift videre, selv om du bytter jobb. Arbeidstakere vil få større motivasjon til å jobbe i AFP-bedrifter.

  • Full opptjening i den nye ordningen vil være på linje med dagens nivå.

  • Et slitertillegg for arbeidstakere som ikke klarer å stå i arbeidet i lengre enn til 62-64 år. Ytelsen vil bli utbetalt hvert år til de fyller 80 år.

Enighet mellom YS, LO og NHO

YS og NHO kom søndag formiddag til enighet i tariffoppgjøret, og det blir ikke streik i privat sektor.

Spørsmål og svar om resultatet i oppgjøret

Årets oppgjør var samordnet. Det vil si at alle tariffavtalene i hele YS ble forhandlet samlet. Denne måten å forhandle på velges når det er store og viktige saker som man vil ha igjennom og som vil ha mye å si for mange arbeidstakere. Yrkestrafikkforbundet har mottatt flere spørsmål om resultatet i oppgjøret. Her finner du svar på noen av dem.

Korona-viruset: Hvilke rettigheter har du?

Får du lønn dersom du blir smittet og må settes i hjemmekarantene? Og har arbeidsgiver rett til å permittere deg på grunn av frykt for smittefare?

Førerkortbeslag – hva gjør du?

Førerkortbeslag er inngripende fordi YTFs medlemmer vanligvis er helt avhengige av førerkort for å kunne utføre sitt arbeid. Ofte står jobben i fare når man mottar et førerkortbeslag.