På UNG-samlingen for 2023 ble det lagt vekt på hvorfor det er viktig å være organisert og engasjere seg i fagforeningsarbeid. Foto: Rameen Sheikh.

På UNG-samlingen for 2023 ble det lagt vekt på hvorfor det er viktig å være organisert og engasjere seg i fagforeningsarbeid. Foto: Rameen Sheikh.

Ung-samling med strike!

«Samlingen hadde en variasjon av interessante forelesninger i tillegg til god mengde pauser. Det var sosialt og lærerikt. Eg angra ikkje på at eg blei med», sier Frida Strømmen, en av deltakerne på YTFs årlige samling for unge medlemmer.
query_builder PUBLISERT: March 19th, 2024
edit FORFATTER: Arne Danielsen

Den 5.-6. desember 2023 ble den årlige UNG-samlingen til Yrkestrafikkforbundet arrangert på Thon Hotel Oslofjord i Sandvika.

Årlig begivenhet

UNG-samling er en årlig samling for 20 unge medlemmer i YTF mellom 18-34 år, der målet er at flere unge skal få fellesskapsfølelsen av å stå sterkere sammen med en fagforening i ryggen. På sikt er målet at dette skal bidra til at flere unge ønsker å påta seg tillitsverv og bidra til bedre lønns- og arbeidsvilkår på arbeidsplassene sine.

På samlingen for 2023 ble det lagt vekt på hvorfor det er viktig å være organisert og engasjere seg i fagforeningsarbeid. Det var også faglige foredrag om arbeidslivsrelaterte saker, deriblant om overvåkning på arbeidsplassen og personvern. Samlingen hadde en rekke kompetente innledere.

Ber om førerkort for både buss og lastebil i videregående opplæring

I en felles henvendelse til Utdanningsdirektoratet ber Yrkestrafikkforbundet (YTF) og seks andre organisasjoner om at elever og lærlinger i yrkessjåførfaget på videregående skole som hovedregel skal tilbys førerkortopplæring på både buss og lastebil. Målet er å øke arbeidsmobiliteten og rekrutteringen til bransjene

Variert program

Etter en velkomst med hilserunde og lunsj, fortalte Goran Scekic fra YS om ungdomsarbeidet i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, som YTF er en del av. Cathrine Amundsen fra «For velferdsstaten» snakket så om viktigheten av det organiserte arbeidslivet, før YTF-advokat Jeannette Kvamme snakket om personvern og overvåkning på arbeidsplassen. På kvelden sto bowling og middag på programmet som sosialt opplegg.

Før middag var det bowling i Sandvika. Foto: Rameen Sheikh.

Neste dag ble forsamlingen varmet opp med en Kahoot, før YTFs kommunikasjonssjef Adrian Pracon dro i gang en oppfordring til å engasjere seg. Michelle Nilsen, YTFs avdelingsleder for Sporveien T-bane, fortalte om sin tillitsvalgtreise, mens artikkelforfatteren innledet om betydningen av det kommende lønnsoppgjøret.   

Rollen som tillitsvalgt

På slutten av samlingen svarte deltakerne på et evalueringsskjema, og her ble temaet «rollen som tillitsvalgt» trukket frem som det viktigste blant temaer som sto på programmet for 2023. Dette viser at deltakerne på UNG-samlingen for 2023 er motiverte og interesserte i tillitsvalgtarbeid. Flere uttrykte også at de syntes samlingen var nyttig faglig, og at de satte pris på å bli kjent med andre unge YTF-medlemmer.

info Visste du at...

...lærlinger kun betaler 100 kr. i måneden for medlemskap i YTF? Bli medlem i dag!

«Det hadde vert kjekt å gjere det igjen», sukker Frida Strømmen, som åpenbart fikk mersmak av samlingen. Hun deltok sammen med søsteren Kamilla, begge busslærlinger i Førde.

Bli med, da vel!

Neste UNG-samling blir i slutten av 2024, og medlemmer som ikke har deltatt på UNG-samlinger tidligere blir prioritert. Følg med på nyhetsbrev og SMS for mer informasjon etter sommeren for påmeldingsfrist og dato for årets samling!

Yngste bussjåfør med fagbrev

Eskil Raad tok fagbrev som bussjåfør i juni i fjor, kun 19 år gammel. Firda Billag Buss AS i Førde kunne dermed i fjor skilte med å ha Norges yngste bussfører med fagbrev.

Medlemsfiske på transportmesse

«Jeg tror vi har rekruttert åtte nye medlemmer til nå», forteller Isabell Buklev, aktiv verver på YTF-standen på Transport & Logistikk-messa på Lillestrøm.

Kan du ha krav på fast jobb?

Er du midlertidig ansatt, innleid eller vikar? Ta YTFs quiz og se om du kan ha krav på fast jobb