Til kamp for utmattede sjåfører over hele Europa

European Transport Workers’ Federation (ETF) kjemper for at kjøre- og hviletidsbestemmelsene for buss og turbuss ikke skal utvides. Den 7. november holder ETF en markering foran Europaparlamentet.
query_builder PUBLISERT: October 27th, 2023
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

YTF og ETF har ved flere anledninger påpekt at enhver utvidelse av kjøretiden, og innskrenking av hviletiden er uheldig og kan øke risikoen for ulykker. Den 7. november vil ETF demonstrere foran Europaparlamentet mot forslaget om utvidelse av kjøretiden og innskrenking av hviletid for buss- og turbussjåfører. Dette forslaget kan sette sjåførenes og medtrafikanters liv og helse i fare.

Buss- og turbuss-sektoren har store utfordringer, med blant annet høy arbeidsbelastning og høy andel av utmattelse og mangel på sjåfører. Økt arbeidsbelastning i form av lenger kjøretid og kortere pauser vil gjøre dette yrket mindre aktuelt å velge, som igjen gir økt belastning på dagens sjåfører.

Forbundsleder i YTF, Jim Klungnes. Foto: Per Christian Lind.

- For oss er det viktig å markere et klart standpunkt og det er helt nødvendig å legge press på myndighetene i denne saken, uttaler forbundsleder i YTF, Jim Klungnes. – Utmattelse blant sjåfører er allerede godt dokumentert. Vi kan ikke sitte på sidelinjen og se på en ytterligere forverring av sjåførenes vilkår, sier Klungnes.

– Det er under ett år til EU-valget og vi mener at EU-politikerne må utvise en politikk som ivaretar folkets interesse, avslutter forbundslederen.

Monumentalt i Brüssel!

Onsdagen startet på grensa mellom Nederland og Belgia, der YTF-lastebilen møtte en tilsvarende kjøredoning fra den nederlandske fagbevegelsen.

Demonstrerer for rettferdig transport

YS-forbundene Yrkestrafikkforbundet og Parat reiser til Brussel for å demonstrere for bedre vilkår i transportsektoren. 27. mars vil mer enn 4.000 organiserte demonstrere utenfor EU-parlamentet.

Europeisk stordemonstrasjon for yrkessjåførene

Flere hundre yrkessjåfører fra en rekke europeiske land demonstrerte foran Europaparlamentet i Strasbourg tirsdag 29. mai mot sosial dumping og for rettferdig transport i Europa.