Tariffavtale på 1-2-3

Ofte er det ikke mye som skal til før man kan kreve tariffavtale i en bedrift, og med noen få tiltak kan veien til mer ordnede arbeidsforhold være kort. Da et YTF-medlem tok kontakt med arbeidslivavdelingen i en annen sak, nevnte han i forbifarten at de ansatte gjerne ønsket en tariffavtale i godsbedriften der han jobber. Etter at han og en kollega hadde vervet tre medlemmer, ble tariffkravet sendt til Haugo Spesialoppdrag AS og signert raskt etterpå.
query_builder PUBLISERT: March 21st, 2024
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

Når man krever tariffavtale på en bedrift, er antallet medlemmer i YTF avgjørende. Enklest sagt, mange medlemmer gjør det lettere å få gjennomslag for kravet.  Ved å aktivt verve flere og fortelle de ansatte om fordelene med medlemskap i YTF og tariffavtale, er avtalen gjerne i boks i løpet av kort tid.

Antallet er avgjørende

- Egentlig tok medlemmet kontakt med oss i en annen forbindelse, og vi kom etter hvert inn på muligheten for tariffavtale hos Haugo Spesialoppdrag AS. Mange tror at det er veldig mye som skal på plass før vi kan kreve tariffavtale, men i de aller fleste tilfeller handler det om hvor mange medlemmer vi har i bedriften, forteller rådgiver i YTF, Rameen Sheikh. 

Rådgiver i YTF, Rameen Sheikh. Foto: Per Christian Lind.

Medlemmet forklarte at Haugo Spesialoppdrag AS er en liten godsbedrift, men at de likevel ønsket ordnede forhold og tariffavtale. - Jeg forklarte at for at vi skal kunne kreve tariffavtale, må det være flere medlemmer. De var to kollegaer som gikk sammen, og de fikk raskt vervet flere medlemmer. Det gjorde at vi etterpå kunne sende kravet om tariffavtale og tariffavtalen ble signert fra arbeidsgivers side i Haugo Spesialoppdrag AS, fortsetter hun.

Bidra til at dette blir det beste lønnsoppgjøret noensinne!

Jo flere medlemmer vi er, jo sterkere stiller vi i hovedoppgjøret 2024. Undersøkelser viser at 1 av 3 kan tenke seg å bli medlem av en fagforening dersom de hadde blitt spurt, og at hele 80 prosent av arbeidstakere er enige i at sterke arbeidstakerorganisasjoner er viktig for å sikre et godt og trygt arbeidsliv.

AFP i fare

I arbeidet med å få tariff, gikk medlemmene sammen og valgte Halvor Gramstad til YTFs tillitsvalgte i bedriften.  Han forteller at det var risikoen for å miste tidligere opparbeidede rettigheter som var den første motivasjon for å få på plass avtalen.

- Vi er en gjeng med aldrende menn som har hatt AFP på våre tidligere arbeidsplasser, og kjente på panikken for at det skulle forsvinne på en arbeidsplass uten tariffavtale. Det var viktig å gjøre noe med dette før det var for sent, uttaler Gramstad.

– Å ha en tillitsvalgt er nyttig for alle parter - både for medlemmene, arbeidsgiver og for samarbeidet med YTF sentralt. Det enkleste for alle er å ha én kontaktperson å forholde seg til, sier Sheikh.

Avslutningsvis understreker Gramstad at fordelene med tariffavtale er mange. – Det er et sunnhetstegn for en bedrift å være tariffbundet. I godsbransjen er det lite tariffdekning og mye useriøsitet, og med flere tariffbedrifter innen gods kan man heve standarden for hele bransjen, sier han. – I dette tilfellet ville både de ansatte og ledelsen at tariffen skulle på plass, noe som bør fungere som ideal for flere godsbedrifter.

Gikk opp nesten 80.000 kr. i lønn med tariffavtale

- Tariffavtaler er det fremste middelet man har for å ha reell innflytelse og medbestemmelse på egen arbeidsplass, sier forhandler i Yrkestrafikkforbundet, Petter Sommervold. Tillitsvalgt på Prime Cargo, Trond Karlsen, er glad for at de organiserte seg på arbeidsplassen. - Med tariffavtalen er alle tryggere, og med den hjelpen det enkelte medlemmet kan få er vi godt sikret, både individuelt og kollektivt på jobb gjennom medlemskapet.