Hvor mye ferie har jeg krav på?
Hvor mye ferie du har rett til avhenger av om det er tariffavtale hos din arbeidsgiver eller ikke. Ifølge ferieloven har alle arbeidstakere minst rett på ferie i 4 uker pluss 1 dag. Dersom det er tariffavtale, har du rett på 5 uker ferie. Fra og med det året du fyller 60 år, har du også rett på en ekstra ferieuke.
Hvem bestemmer når jeg kan ta ferie?
Fastsettelsen av ferietid skal drøftes mellom deg og din arbeidsgiver, eller med din tillitsvalgte, i god tid før ferien begynner. Hvis dere ikke blir enige, er det arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for ferien. Ferieloven gir deg imidlertid noen rettigheter når det kommer til fastsetting av ferietiden:
Du kan kreve at tre av ferieukene legges i perioden 1. juni til 30. september, og at disse tre ukene gis som en sammenhengende ferie.
Du kan kreve at «restferien» på 1 uke + 1 dag ikke deles opp, men gis som en samlet ferie. Dette gjelder også for den ekstra ferieuken for arbeidstakere over 60 år.
For de som har tariffestet rett til ekstra ferie, vil tariffavtalen angi om du kan kreve å få denne i en sammenhengende periode. Hvis dette ikke er spesifisert i tariffavtalen, gjelder avtalefrihet, og arbeidsgiver har da siste ordet.
Når kan jeg kreve feriepengene utbetalt?
Feriepenger skal kompensere for at du ikke får inntekt i ferien. Du får altså ikke lønn i ferien, men feriepenger i stedet. Du har krav på å få feriepengene utbetalt siste vanlige lønningsdag før ferien, og senest en uke før ferien begynner. Den vanligste praksisen er likevel at arbeidsgiver utbetaler feriepengene i juni, samtidig som det trekkes lønn for alle ferieukene. Dette innebærer at du kan ta ut ferie og likevel få utbetalt lønn i hvilken som helst måned i løpet av året.
Hva skjer hvis jeg blir syk i ferien?
Syk Før Ferien: Blir du 100 prosent sykmeldt før ferien, kan du kreve at ferien utsettes. Du må dokumentere sykdommen med legeerklæring og gi beskjed om at du ønsker ferien utsatt senest siste arbeidsdag før ferien skulle startet. Vi anbefaler å gjøre dette skriftlig.
Syk i Ferien: Blir du 100 prosent sykmeldt i løpet av ferien, kan du kreve at de sykemeldte dagene utsettes og gis som ny ferie senere samme år. Dette må også dokumenteres med legeerklæring, og du må gi beskjed til arbeidsgiver om at du ønsker å utsette ferien straks du er tilbake på jobb. Også dette anbefaler vi å gjøre skriftlig.
Delvis Sykmeldt: Er du delvis sykmeldt, har du ikke krav på å få utsatt ferien.
Har du flere spørsmål om ferie, kan du sjekke våre spørsmål- og svarsider i artikkelen under eller ta kontakt med oss i arbeidslivsavdelingen.
God sommer fra oss i Yrkestrafikkforbundet!
Spørsmål og svar om ferie
Jurister og rådgivere i Yrkestrafikkforbundet har laget en oversikt over vanlige spørsmål om ferie. Her får du svar på alt fra ferielengde til utbetaling av feriepenger.