Spørsmål fra tillitsvalgte

Advokatene i YTF har her listet opp noen vanlige spørsmål fra tillitsvalgte med svar.
query_builder PUBLISERT: March 19th, 2020

Bedriften vil drøfte permittering. Er det noe spesielt jeg bør tenke på?

Det må være saklig grunn til å permittere. Saklig grunn må tolkes strengt. Spør konkret hvordan bedriften påvirkes. Det kan tenkes at bedriften har avtaler som innebærer at de kommer til å opprettholde inntektene selv om arbeidet bortaller. I så fall er det ikke rimelig at de ansatte skal over på dagpenger så lenge inntektsnivået i virksomheten er det samme.

 

Bedriften mener at det er 2 dagers varslingsfrist for å permittere, og vil at vi skal skrive en protokoll på dette. Hva skal jeg gjøre?

Det klare utgangspunktet er at det er 14 dagers varslingsfrist for å permittere. Det innebærer at de ansatte som klar hovedregel har krav på lønn i 14 dager før de går ut i permittering og har krav på dagpenger.

Dagpenger utgjør ca. 2/3 av inntekten.

Dere bør motsette dere at det er bare 2 dagers varslingsfrist.

 

Vi var ikke enig i å begrense varslingsplikten til 2 dager. Likevel gir ikke bedriften oss lenger frist. Hva kan jeg gjøre?

Dersom dere tillitsvalgte ikke har godtatt 2 dagers varslingsfrist kan dere vurdere å tviste dette.

I så fall må dere ta opp med arbeidsgiver at dere mener det ikke er grunnlag for å fravike hovedregelen om 14 dagers varslingsfrist.

Dere skal skrive protokoll fra drøftelsene.

Signert protokoll kan sendes til tariff@ytf.no

Yrkestrafikkforbundet vil vurdere om vi kan kreve erstatning for det økonomiske tapet medlemmene har hatt på grunn av at bedriften satt to dagers varslingsfrist.

 

Hvem skal permitteres først?

Hovedregelen etter tariffavtalen er at ansiennitet skal følges.

Dere kan ta til orde for at man i størst mulig grad bør basere seg på frivillighet. Det kan være noen som ønsker permittering fordi det uansett har pensjon og ønsker å gi de med omsorgsansvar foregangsrett, eller det kan være at enkelte ansatte har behov for fri for å være hjemme med barn.

Dere kan også ta til orde for at man bør gjøre permitteringen rullerende, eksempelvis ved at man deler i to permitteringslag, som veksler hver uke, slik at ulempen med å gå på dagpenger fordeles på flere. Husk i tilfelle at man må ha minst 40% inntektsbortfall for å ha rett på dagpenger. Dere må derfor i samarbeid med bedriften kontakte NAV for å få råd på hvordan rulleringen kan organiseres på en måte hvor dere er sikre på at man har krav på dagpenger for den delen av stillingen man permitteres fra.

Jeg mottar alderspensjon og/eller AFP og skal bidra i den offentlige helsetjenesten enten frivillig eller fordi jeg er beordret. Hva skjer med pensjonen min?

Mottar du offentlig AFP kan du gjenintre i stilling uten at pensjonen avkortes. Mottar du privat AFP eller alderspensjon fra folketrygden, vil denne type arbeid ikke prøves mot arbeidsinntekt