Kongressen tar opp flere sentrale temaer som påvirker transportarbeidere over hele verden. Dette inkluderer:
Bruk av kunstig intelligens: Hvordan teknologien vil påvirke arbeidslivet, og hvilke rettigheter transportarbeidere skal ha i møte med disse endringene.
Rettigheter i plattformøkonomien: Arbeidstakere i plattformøkonomien, som Uber- og Foodora-sjåfører, får økt oppmerksomhet rundt sine kollektive rettigheter.
Oppdragsgivers ansvar: Bedrifter må ta større ansvar for arbeidsvilkårene hos sine underleverandører.
Sikkerhet på vei til og fra jobb: Kampanjen "Get me home safely" handler om transportarbeideres rett til å komme seg trygt hjem etter jobb.
Sektorvise møter og kvinnekonferanse
I tillegg til hovedkongressen, er det egne sesjoner for ulike sektorer som rutebuss, gods, logistikk, fly, havn og flere. Det arrangeres også en egen kvinnekonferanse som setter søkelys på de spesifikke utfordringene kvinner i transportbransjen står overfor.
Global solidaritet og felles utfordringer
Kongressen viser tydelig hvordan utfordringene transportarbeidere møter i én del av verden, også er relevante for arbeidstakere i andre land. Selv om Norge har gode lønns- og arbeidsvilkår, ser vi at globaliseringen gjør at problemer hos kolleger i andre deler av verden også kan påvirke oss. Samarbeid og solidaritet på tvers av landegrenser blir derfor stadig viktigere.
YTF er med
Yrkestrafikkforbundet (YTF) er representert ved forbundsleder Jim Klungnes, nestleder Trude Sande og generalsekretær Linda Jæger.
ITF-kongressen er en verdifull arena for å dele erfaringer og lære av andre, slik at vi sammen kan jobbe for bedre arbeidsforhold for transportarbeidere over hele verden.