info Kort oppsummert
- Helgedagsbetjeningen er ansatte i Sporveien som kjører trikk og T-bane i helger og helligdager.
- Etter forbundsbytte til YTF ville Sporveien gi de tillitsvalgte mindre tid til å gjøre administrasjonsarbeid.
- Avdelingsstyret protesterte, og tok Sporveien til Arbeidsretten.
- Arbeidsretten er særdomstolen for arbeidstvister.
- Arbeidsretten ga YTF fullt medhold.
Helgedagsbetjeningen i Sporveien består av ansatte som kjører trikk og T-bane i helger og på helligdager.
De jobber i helgene og utgjør en viktig del av kollektivtilbudet i Oslo.
Siden 1987 har en av deres tillitsvalgte fått permisjon med lønn hver lørdag og søndag for å gjøre organisasjonsarbeid.
Da de meldte overgang til YTF i august i fjor, tok det bare to dager før beskjeden fra Sporveien kom: Den etablerte ordningen med permisjon hver lørdag og søndag for tillitsvalgtarbeid bortfaller ved bytte av forbund.
Sporveien mente at permisjonen var betinget av behov, og at det ikke er en ubetinget rettighet.
– Vi fikk en knallhard beskjed om å returnere til arbeidet med umiddelbar virkning, sier Stian Haldsrud, som er hovedtillitsvalgt for helgedagsbetjeningen.
Samtidig ga Sporveien en begrenset løsning med kontortid hver fjerde lørdag.
– Med over 150 medlemmer som kjører trikk og T-bane over hele Oslo, er ikke det nok til at vi får gjort en god jobb som tillitsvalgte, sier Haldsrud.
"Man må velge kampene sine i livet. Vi valgte denne, og vi vant."
Tok arbeidsgiver til retten
Stian Haldsrud og resten av avdelingsstyret i helgedagsbetjeningen nektet å godta at en 37 års praksis skulle endres på grunn av forbundsbytte.
– Vi visste at det kom til å bli bråk da vi gikk ut av OSA, men vi hadde ikke sett for oss at vi måtte bruke så mye tid og krefter på å forsvare en ordning som har eksistert i 37 år.
Nå har han fått fullt medhold i Arbeidsretten.
Retten slår fast at YTFs tillitsvalgte har krav på lønnet permisjon hver lørdag og søndag, akkurat slik praksisen har vært siden 1987.
– Vi visste vi hadde rett. Men det er godt å få det bekreftet av retten. Jeg tror heller ikke Sporveien er særlig overrasket over dommen, sier Haldsrud.
Etablert praksis siden 1987
Bakgrunnen for saken er en særbestemmelse i tariffavtalen, som har vært praktisert entydig siden den ble innført:
«Lørdager og søndager gis en av foreningens tillitsvalgte permisjon med lønn for å utføre administrasjonsarbeid for foreningen.»
Arbeidsretten legger vekt på at permisjonen alltid har blitt gitt hver helg, uavhengig av hvor mange medlemmer helgedagsbetjeningen har hatt.
De vektelegger også at YTF sin avtaletekst er identisk med den gamle.
Det finnes derfor ingen holdepunkter for at tolkningen kan endres ved forbundsbytte.
– Dette var en kjent praksis for Sporveien, og siden avtaleteksten er helt lik, kan de ikke plutselig komme å si at rettigheten ikke gjelder lenger, sier Haldsrud.
– Det handler om å kunne gjøre jobben som tillitsvalgt i en arbeidshverdag som er helt annerledes enn for dem som jobber mandag til fredag, sier han.
Et varsko for hele fagbevegelsen
Advokat Marius Træland, som er forhandlingssjef i YTF, førte saken for forbundet i Arbeidsretten. Han trekker fram innsatsen fra de tillitsvalgte.
– Dette er en prinsipiell seier, ja. Men først og fremst er det Stian sin seier. Han stod på sitt og tok kampen da det virkelig gjaldt, sier Træland.
Han sier saken handler om mer enn bare helgevakter og tillitsvalgttid.
– Når noen forsøker å endre på rettigheter som er forankret i avtaler og praksis, må vi si ifra. Og det gjorde vi, hele veien til Arbeidsretten.
– Arbeidsgivere skal ikke få bruke forbundsbytte som en anledning til å svekke etablerte rettigheter. Den type reaksjoner er urimelige.
– Du skal behandles likt, uansett hvilket forbund du velger, sier Træland.
Træland mener dommen bør leses som et varsko for hele fagbevegelsen.
– Det er en lei tendens i samfunnet vårt at klokken skrus tilbake, og ikke fremover, i slike saker. Vi i arbeiderbevegelsen skal slippe å ta kamper vi allerede har vunnet, sier Træland.
Stian Haldsrud og resten av helgedagsbetjeningen er fornøyde med resultatet.
– Jeg vil skryte av Marius og det juridiske teamet i YTF. Forberedelsene var grundige og saklige, og vi følte oss godt ivaretatt gjennom hele prosessen, sier han.
– Man må velge kampene sine i livet. Vi valgte denne, og vi vant, avslutter Halsrud.