FOTO: YTF

FOTO: YTF

Ønsker halv kapasitet på skolebusser i «rød sone»

Yrkestrafikkforbundet vil at kapasiteten på skoleskyss til «røde skoler» skal være halvert. Forslaget skal nå vurderes av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.
query_builder PUBLISERT: March 2nd, 2021

Norges største forbund for bussjåfører, Yrkestrafikkforbundet, ønsker at kapasiteten på skoleskyss til «røde skoler» skal være halvert. Forslaget skal nå vurderes av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

I dag opereres det med grønt, gult og rødt nivå på skoler, avhengig av smittesituasjonen i kommunene. Folkehelseinstituttet har i den forbindelse sendt en revidering av smittevernrådene for skoleskyss ut på høring. Hensikten er å tydeliggjøre hvilke råd som gjelder for skoleskyss i de forskjellige sonene.

I Yrkestrafikkforbundets innspill til nevnte høring har man foreslått 50 prosent kapasitetsutnyttelse på skolebussene når skolene er på «rødt» nivå.

‒ Det er like viktig at elevene holder avstand på bussen til og fra skolen, som det er at de gjør det på skolen. Derfor bør det være halvfulle busser når skolene er på rødt nivå, sier forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Jim Klungnes.

Han mener det er meningsløst å praktisere smittevern i klasserommene, om det ikke gjøres på bussen til og fra skolen.

‒ Når skolebussene er fulle, er det umulig å holde tilstrekkelig avstand. Med andre ord klarer man ikke å opprettholde nødvendige smittevernhensyn. Mange bussjåfører har følt det svært meningsløst å se at elevene stues sammen på bussen, for så å skulle holde avstand når de kommer inn i klasserommet. Vi håper derfor helsemyndighetene tar våre innspill til følge, forteller Klungnes.

Høringsfristen gikk ut siste uken i februar, og det er forventet oppdaterte råd i nærmeste fremtid.