Nytt EU-parlament uten fokus på sosial dumping – YTF deltok i demonstrasjon for et rettferdig arbeidsliv

I dag trådte det nye EU-parlamentet sammen for første gang, men tiltredelseserklæringen fra president Ursula von der Leyen nevnte ikke de presserende utfordringene knyttet til sosial dumping og behovet for bedre arbeidsvilkår. Samtidig samlet fagforeninger fra hele Europa seg utenfor parlamentet for å demonstrere mot urettferdig behandling i arbeidslivet, og YTF var på plass for å støtte saken.
query_builder PUBLISERT: September 17th, 2024
edit FORFATTER: Adrian Pracon

I dag samlet det nye EU-parlamentet seg for første gang, men i tiltredelseserklæringen nevnte ikke president Ursula von der Leyen utfordringene knyttet til sosial dumping eller behovet for et mer rettferdig arbeidsliv.

Samtidig organiserte European Transport Workers' Federation (ETF), European Federation of Building and Woodworkers (EFBWW), og European Federation of Trade Unions in the Food, Agriculture, and Tourism sectors (EFFAT) en storstilt demonstrasjon utenfor parlamentet. Fagforeninger fra hele Europa deltok for å kreve rettferdige arbeidsvilkår og retten til fast ansettelse.

Selv om norske arbeidstakere på enkelte områder har bedre vern enn sine europeiske kolleger, er utfordringene med krav om fast ansettelse og bruken av underleverandører også en viktig sak i Norge, særlig innen transportsektoren. Yrkestrafikkforbundet (YTF), representert ved forbundsleder Jim Klungnes og generalsekretær Linda Jæger, var til stede under demonstrasjonen for å uttrykke sin støtte.

Forbundsleder Jim Klungnes ved demonstrasjonene i Strasbourg

Våre viktigste krav inkluderer:

  • Begrensning av underleverandørkjeder: Reduser bruken av underleverandører, spesielt for kjerneaktiviteter, og sett klare grenser for antall nivåer i underleverandørkjedene.

  • Regulering av arbeidsformidlere: Det er nødvendig med strengere regulering av arbeidsformidlere og tiltak for å tette smutthullene i direktivet om midlertidig arbeid.

  • Styrket håndhevelse: Effektiv håndhevelse, med flere inspeksjoner og strengere sanksjoner, er avgjørende for å sikre rettferdig behandling og bekjempe arbeidskriminalitet.

  • Sikring av likebehandling: Alle arbeidstakere, uansett ansettelsesforhold, skal ha de samme rettighetene, lønnsbetingelsene og arbeidsforholdene på samme arbeidsplass.