Brukes til påvirkning
Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes påpeker viktigheten av arbeidet forbundet legger ned i forbindelse med undersøkelsen.
– Undersøkelsen er nødvendig for å dokumentere YS/YTF sitt krav om videreføring av allmenngjøringen, men brukes også for å påvirke politisk. Vi krever blant annet flere og bedre kontroller. Kontroller virker. Tallene bruker vi i tillegg for å skaffe oppmerksomhet om problematikken og sette dagsorden i samfunnsdebatten, utdyper Klungnes.
Her er noen av oppslagene der Yrkestrafikkforbundet har brukt undersøkelsen:
Resultatene
Av nøkkeltall i grenseundersøkelsen kan vi nevne at:
Dersom vi tar ut de skandinaviske sjåførene (svenske, danske og norske), så var tallene slik:
9,8 % tjente 600 euro eller mindre
43 % tjener 1600 euro eller mindre (under 15000 kr per måned)
Allmenngjort minstelønn for lastebilsjåfører er 167,65 kroner per time. For en vanlig fulltids stilling er det kr 27 327 per måned. Det tilsvarer på tidspunktet for undersøkelsen 2892 euro. I tillegg til det skal de ha diett per døgn når de overnatter borte fra hjemmet.
Klungnes er ikke i tvil om hvordan tallene skal tolkes.
– Dette er ikke overraskende sosial dumping. Det sier seg selv at det er vanskelig for norske bedrifter å konkurrere på like vilkår når utenlandske firma kan komme unna med å betale knapper og glansbilder, konkluderer Klungnes.
Veien videre
En bedring av vilkårene for godsbransjen er en prioritet for YTF. Forbundslederen har en klar formening om hva som må til.
– Vi lover selvfølgelig medlemmene våre fortsatt knallhard jobbing for å få innført tiltak som virker. Vårt svar på denne utfordringen er blant annet et økt trykk på lønns- og arbeidsbestemmelser for utenlandske sjåfører, flere og bedre kontroller der Arbeidstilsynet og Statens vegvesen samarbeider, opprettelse av et pliktig register for utenlandske transporter i Norge og ansvarliggjøring av dem som kjøper transportene. Som partipolitisk uavhengig forbund har vi mulighet til å påvirke alle partier i denne saken. Det er en mulighet vi benytter oss aktivt av, avslutter Klungnes.