Arbeidstaker i juletiden

Hva har du krav på etter regelverket og de største tariffavtalene? Husk at arbeidsavtalen din kan gi deg bedre rettigheter enn lov og tariffavtale, men ikke dårligere. Her finner du svar på noen vanlige spørsmål som oppstår i forbindelse med julen.
query_builder PUBLISERT: December 4th, 2023
edit FORFATTER: Synne Pernille Jakobsen

Denne saken er skrevet av advokatene i YTF.

Her finner du svar på noen vanlige spørsmål som oppstår i forbindelse med julen.

Jeg har ferie igjen i år. Har jeg krav på å avvikle den i jula?

Du har faktisk både en rett og en plikt til å avvikle all ferien din i år, med mindre du og arbeidsgiver blir enige om at inntil to uker overføres til neste år, jf. ferieloven § 7 annet ledd. Det vil si at hvis du har ferie igjen bør du ta opp med arbeidsgiver hvordan dere skal løse det.

Hvis du er over 60 år, har du en ekstra ferieuke, som du selv bestemmer når du vil ta ut. Arbeidsgiver må få minst to ukers varsel, jf. ferieloven §6 første og annet ledd.

All annen ferie er det til syvende og sist arbeidsgiver som bestemmer når du skal ta ut. Du kan kreve at ferien skal gis sammenhengende, i stedet for som enkeltdager, jf. ferieloven § 7 annet ledd. Du kan også kreve to måneders varsel før ferie, jf. ferieloven §6 annet ledd.

Under ser du en oversikt over hvilke dager du uansett har fri. Dersom du skal ha fri utover disse dagene må du bruke av feriedagene dine til dette. Som sagt kan du ha ferieønsker, men til syvende og sist er det arbeidsgiver som bestemmer hvilke dager du har ferie.

Har jeg krav på fri i helligdagene?

Hvis driften kan innstilles så har du krav på fri på røde dager. Disse dagene er røde: 

24. desember

Julaften er rød dag fra kl. 15:00.

25. og 26. desember

Første og andre juledag er røde dager

31. desember

Nyttårsaften er ikke en rød dag.

1. januar

Første nyttårsdag er rød dag.

Selv om dagene er helligdager er det mange som må på jobb, eksempelvis fordi bussdriften ikke kan innstilles. Hvis du må jobbe en helligdag, så har du rett på fri den neste søndagen eller helligdagen, avhengig av hva som kommer først. Du kan altså ikke jobbe to søn- eller helligdager på rad, jf. arbeidsmiljøloven §10-8 fjerde ledd. Det kan inngås egne avtaler med tillitsvalgt om å gjøre unntak fra dette, eksempelvis ved at man åpner for at ansatte jobber flere helligdager på rad i julen, for å få mer sammenhengende fri i påsken, eller omvendt.

Har jeg krav på lønnstillegg hvis jeg må jobbe på helligdag?

Hvis du har tariffavtale, gir denne rett på helligdagstillegg. De ulike bestemmelsene finner du i din tariffavtale. Hvis du ikke har tariffavtale, og arbeidsavtalen ikke sier noe om dette, har du ikke krav på ekstra betalt for helligdager du eventuelt må jobbe i julen.

Godsbil- og Bussbransjeavtalen gir eksempelvis rett på 100% tillegg på helligdagene i jula, samt på nyttårsaften etter 15:00. Bussbransjeavtalen gir rett på 200% tillegg for arbeid etter kl. 18:00 på jule- og nyttårsaften.

Får jeg lønn for helligdagene hvis jeg har fri?

Hvis du har tariffavtale har du rett på lønn på helligdager som ellers ville vært arbeidsdager.

Hvis du ikke har tariffavtale avhenger det av hva som er avtalt. De som har månedslønn vil få samme lønn i desember som de pleier, uavhengig av at de har flere fridager i desember enn i andre måneder. For arbeidstakere som får timebetalt blir det annerledes. Hvis du får timebetalt kan dette indikere at avtalen er at du ikke skal ha betalt for helligdager i julen. Dette bør man be om å få spesifisert i avtalen ved ansettelsen, for å sikre seg mot lønnstrekk i julehøytiden.

Hva skjer med ferie som er igjen ved årsskiftet? 

Som sagt overfor her, så er det etter ferieloven lov å avtale at inntil to uker av ferien overføres til neste år. Det betyr ikke at ferien ellers forsvinner. All ferie som ikke er avviklet ved ferieårets utløp overføres til neste år allikevel.

Muligheten til å avtale overføring er bare en mulighet for å flytte ferien lovlig fra et år til et annet. Hvis ferien ikke er avviklet, og heller ikke flyttet lovlig til neste år, og det i tillegg er arbeidsgiver sin feil at man ikke har fått feire, så kan arbeidstaker kreve oppreisningserstatning, jf. ferieloven § 14 tredje ledd.

Er det halv skatt på lønnsutbetaling i desember?

I desember får man halvt skattetrekk på lønnslippen sin. Det betyr ikke at man får halv skatt, men selve trekket i desember er halvparten av det det pleier å være. For å dekke opp for halvt skattetrekk i desember trekkes det i stedet litt mer skatt hver av de andre månedene i løpet av året. Du som arbeidstaker vil likevel se på lønnsslippen for desember at skatten er lavere enn den pleier å være. Arbeidsgiveren kan velge om de vil gi halvt skattetrekk på november- eller desemberlønnen.

Advokatene i YTF ønsker deg en god jul!